Friday, 27 January 2012

assalamualaikum semuaa *senyum kanbing pada hari jumaat yang mulai ni una nak berkongsi dan cerita sikit la tentang pengetahuan una pada hari KIAMAT. pernah tak korang terfikir "entah-2 esok kiamat" atau "bila aku nak sembahyang ni? buat-2 kiamat dah nak dekat" haaa una pun ada terfikir juga, bukan nak tunjuk pandai atau perfect sangat ke una ni nak cerita tentang semua ni kan, tapi islam sendiri menggalakkan kita saling ingat mengigati antara satu sama lain kan? so dengan ada nye blog una ni, dapat la una nak melaksanakan tanggungjawab tu. okay kita sendiri tahu yang kiamat ni maksud nya hari musnah nya seluruh alam termasuk lah bumi ini dan juga hari kebangkitan semula. see, sekarang ni dah banyak tanda2 hari kiamat. Antara tanda- tanda kecil berlakunya hari pembalasan ni ialah pertama ZINA BERMAHARAJALELA. kalau kita tengok sekarang ni, dekat taman-taman, expecially shopping compleks kan? raamai gila orang buat maksiat. kita ni pun serba salah tengok. kalau tak tegur kita ni tergolong dalam orang yyang bersubahat, tapi kalau kita tegur mahu makan penumbuk pula kan? haha betul tak? jadi tegur dalam hati jelah. Yang ke-dua, BERMAHARAJALELA NYA ALAT MUZIK. kita semua suka dengar lagu kan?? kalau boleh lagu tu baru je on air kat radio semalam, semalam tu jugak lah pergi search google nak tengok lyric then hafal supaya after tu dengar boleh menyanyi kan? hahaha kita tahu lah sebab kita pun sama :D tapi riwayat ibnu majah
Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita"

bukan mengata, tapi penyanyi perempuan di malaysia saje dah ramai kan? belum kira yang luar negara lagi. raamai nye tak payah cakap lah kan. masyaallah raaaaaaammmmaiii sungguh!!!!!!!

Dan yang ke-3 ialah MANUSIA MEWARNAI RAMBUT DENGAN WARNA HITAM SUPAYA KELIHATAN MUDA.
Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti 'bulu merpati' yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga." - Sahih Abu Daud & Nasai.

haaa yang warna rambut memang tak payah cerita lah kan. lagi ramai. Ni baru je tanda-tanda kecil. TANDA-TANDA BESAR PULA :- 



  • Hijaunya bumi Arafah.
  • Lahirnya ramai anak-anak hasil perbuatan zina yakni dari perkahwinan tidak sah atau perceraian yang tidak diluluskan oleh mahkamah.
  • Keluar sejenis binatang dari perut bumi yang digelar Dabbatul Ardhi.
  • Keluar asap tebal dibumi Hijaz.
  • Munculnya nabi-nabi palsu yang ke 40.
  • Berlaku perang besar di kawasan Kaukasus.
  • Runtuhnya Kaabah akibat diserang oleh orang Habsyah.
  • 3 kali gempa bumi.
  • Bermulalah kekuasaan Dajjal.
  • Munculnya Imam Mahdi.
  • Turunnya Nabi Isa a.s.dan membunuh Dajjal.
  • Keluarnya suku Yakjuj dan Makjuj.
  • Diangkat Al-Quran dan ilmu-ilmu agama (Addin) dari manusia.
  • Matahari terbit dari ufuk barat.
  • Terdengar tiupan sangkakala pertama, kedua

ya-ALLAH kita dah sedia ke untuk semua ni? persiapan di akhirat? bekalan di akhirat sana? una pernah dengar ustaz cakap, dalam seribu umat akhir zaman, sorang pun belum tentu masuk syurga. masyaallah punya lah susah nya kita ni. sedang kan ramai ustaz ustazah atau orang beriman di dunia tapi seorang pun belum tentu masuk syurga. allahualam. so sama-sama lah kita berdoa agar ALLAH memberi kita hidayah. aminyarabbalalamin.

tanda-tanda kiamat ni una tulis tiga sahaja, tapi bagi sesiapa yang berminat nak tahu lebih lanjut tengok sini http://ms.wikipedia.org/wiki/Tanda-tanda_Kiamat

No comments:

Post a Comment